En ukjent skatt

Buttsnutefrosk

Vi Nordmenn liker å se på oss selv som friskuser som går ut i naturen og gå i fjell. Har du sett kvikk lunsj reklamen? Den spiller på akkurat disse følelsene vi nordmenn har for vår egen natur. Men hvor mye vet vi om vår egen natur? Leder i Akershus Natur og Ungdom, Andrea Sofie Aasvang blogger om hennes store lidenskap, amfibier.

Selv er jeg veldig interessert i naturen og naturmangfoldet, men har en ekstra interesse for norske amfibier. I hele verden finnes det over 5000 forskjellige froske, padde- og salamanderarter, i Norge har vi syv forskjellige amfibiearter, alle er fredet.

Andrea Sofie Aasvang, leder i Akershus Natur og Ungdom

Her i Norge har vi fire froskearter, to salamandertyper og en paddeart.

Dette er historien om noe av det mest spennende vi har i norsk natur spør du meg, dette er historien om Damfrosken, som er en fredet og rødlista art i Norge. Det er Norges mest sjeldne frosk. Helt frem til 1986 trodde vi at den ikke fantes lengre i Norge. Den er utryddet i mange land, f.eks England. Men her i Norge fant de den igjen i 1986 i en dam i Arendal, der har de siden 1986 prøvd å gjøre alt for at den skal overleve, men den er sterkt truet. Men noen gutter fra Finnøy tok med seg rumpetroll fra Polen og la det ut i en dam på Finnøy. Men det de også hadde med seg blandet med damfrosken var latterfrosken. Det er nå amfibiedramaet starter i Norge. I løpet av sommeren 2001 hadde froskene funnet seg til rette i dammen på Finnøy. For det første er det veldig uvanlig at frosker klarer å tilpasse seg nye dammer og nye temperaturer, men det som skjedde med froskene etterpå er også veldig rart.

Det begynte sommeren 2001, innbyggerne på Finnøy lå våkne hele natten de fikk ikke sove, hvorfor? Latterfrosken hadde inntatt Finnøy. Navnet sier det, men kvekkingen er som en høy djevelsk latter. Latterfrosken som en introdusert art til Norge, begynte å formere seg med Damfrosken som var en introdusert art til Finnøy. Sammen har de fått hybridfrosker. Selv om mange ser på Latterfrosken som en trusel for norsk naturmangfold, blir det ikke vurdert å utrydde den, ettersom både damfrosken, latterfrosken og de nye hybridfrosken holder seg til Finnøy.

Det er viktig at vi i Norge vet om den fantastiske naturen vår. Hvis vi vet mer om den, kan vi forvalte den på en verdig måte. Selv om du kanskje tenker at en frosk er en frosk, er den mer en som så. Det er på amfibier vi oftest kan se de virkelige konsekvensene av klimautfordringen. Det at Latterfrosken klarte å tilpasse seg på Finnøy, forteller oss mye om hvordan klimaet har forandret seg. Dette ser vi over hele verden, amfibier som forflytter seg, søker tilflukt på nye steder og formerer seg med andre arter. Jeg syns dette er klare bevis på hvorfor vi må engasjere oss i naturen vår.

Vist 748 ganger. Følges av 2 personer.

Kommentarer

Her i Rælingen har vi liten salamander og spissnutet frosk, begge på rødlisten. Husker da jeg var guttunge; vi hadde en brønn med salamandre.

Andrea! For et fantastisk blogginnlegg! Jeg krever at du holder foredrag om amfibier ved neste anledning!

Annonse